AABF İnanç kurulunun organize ettiği 4. Ana-Dede Eğitim seminerlerinin ilki 09-11 Aralık 2016 tarihinde Altenkirchen’de gerçekleştirildi.
AABF´ye bağlı Cemevlerimizde hizmet vermeye talip olan Ana-Pir’lerimize yönelik olarak düzenlenecek olan bu seminerlerle İnanç hizmetleri alanındaki ihtiyacın giderilmesi, gerek teorik, gerekse de pratik olarak da yol önderlerimizin gelişmesi, topluma hitapta, erkân ve ritüellerin yerine getirilmesinde olgunluk amaçlanmaktadır.
Yapılacak olan seminerler 13 bölümden oluşmaktadır. Yaklaşık her dört veya beş haftada bir bir hafta sonu (Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri) olarak düzenlenecektir.
Seminerlerde Alevi öğretisinin temel mesajlarını “batini” yorumlarla birlikte ele almak.
1. Dede/Ana tarifi: görev, hizmet ve sorumluluklar, Dede/Ana çalışma programı, Alevi örgütlenmesi ve Aleviliğin yaşama ve uygulama koşulları
2. İkrar/ İkrar cemi –nasip alma töreni, musahiplik cemi ve nikah, Hakka Yürüme Erkanı (ilk, yedi, kırk ve bir yıllık törenler)
3. Alevi inancının temeli: Kelime-i tevhit ve Hak Muhammed Ali Birlemesi,Kırklar Cemi ve öğreti ile bağlantısı
4. Cem ibadeti (anlamı, hizmetler, akış, bölümleri ve cem evi),Kurban ve lokma
5. Alevi kültürü (deyiş, semah ve saz) Sembollerle Alevi öğretisi ve kültürü
6. Ehl-i Beyt ve Alevi ocakları,Alevilik tarihinden kesitler
7. Yol önderlerimiz:Şahı Merdan Ali, Pir İmam Hüseyin, Hacı Bektas Veli, Yedi Ulu Ozanlar ,Yunus Emre
8. Yaratılış ve Alevilikte yaratılış inancı ve felsefesi İnsan: Ten, can, akıl
9. İnsanın sorumluluğu: Rızalık ve üç boyutu. İnsan olma: Dört Kapı Kırk Makam
10. Muharrem ayı ve aşure
11. Hızır inancı ve gelenekleri
12. Alevi ailelerinde inançsal yaşam ve çocuk eğitimi, Alevilik derslerinin yasal koşulları ve uygulamaları
13. Alman Anayasası, Almanya`daki Federal Sistem ve İnanç kurumlarının bu yapıdaki konumları ve Alevi kimliğinin tanınması çalışmaları / Kamuoyu çalışması.
Alevilik ve İnançlararası Diyalog
Sonuç ve Toplu Değerlendirme
(Seminerlerde işlenecek konularda kesin bir sıralama şartı yoktur )
AABF bir inanç kurumudur, İnanç kurumu içerisinde inanç önderlerimizin yeri tartışılmazdır. Alevilik denince akla ilk gelen Pir-Talip ilişkisidir. Her Aleviyim diyenin mutlaka bir pir’i ve kendisine Pir diyeninde mutlaka talipleri vardır.
Yüzyıllardan beri katliamlara, işkencelere, sürgünlere maruz kalmış olan aleviler, bedensel olarak ödediklerinin yanısıra yazımsal olarakta bütün kaynakları katliama uğratılmıştır. Bütün yaşanan olumsuzluklara karşın Alevi inanç toplumu Pir-Talip ilişkisi çerçevesinde yoluna sahip çıkmış, dilden dile, telden tele, gönülden gönüle inancını bu günlere taşımıştır.
Yaşadığımız ülkede gelişen Alevi örgütlülüğü sayesinde elde edilen birçok kazanımlar (Alevilik dersleri, Üniversitelerde kürsüler, Hak Eşitlik Anlaşmaları v.b.) vardır, önemlisi bu kazanımlara sahip çıkarak daha büyümek ve ciddi bir kurumlaşma gerçekleştirmetir.
Gelinen noktada, Cemevlerimizde inanç hizmetlerini yürütmek ve bu hizmetleri daha geniş alanlara yaymak için Ana- Pir’lerimize daha büyük görevler düşmektedir.
AABF İnanç kurulunun bundan önce organize ettiği ve başarıyla tamamladığı üç dönemlik seminerlere katılan canlarımızın tamamına yakın bölümü, şu anda Cemevlerimizdeki hizmetleri yürütmektedirler. Yeni dönemde yapılacak olan eğitimde yer alacak olanlarda bu güce önemli bir destek sunacaklardır.
Dördüncü eğitim seminerlerine katılanların büyük oranda burada doğup büyüyen, eğitim gören veya eğitimini burada tamamlamış gençlerden oluşması bizler için sevindirici bir durumdur. Bu yaşadığımız ülkede bir bütün Alevi kurumlarının ve tabii ki; İnanç kurulu ve hizmet yürüten yol önderlerimizin fedekarca yürüttükleri çalışmanın bir sonucudur.
Hizmete talip olan gençlerimizin gerek dil ve kültür konusunda, gerekse Alman toplumuyla olan bağları açısından bakıldığında, gelecekte içinde yaşadığımız toplum ile olan ilişkilerimizde, kendi inancımızı tanıtmak ve hayatın her alanında daha mükemmell bir yer edinmemiz kolaylaşacaktır.
Dil konusunda yeterli olmak, şimdilerde dahi Türkçe konuşmak ve anlamakta sıkıntı çeken çocuklarımız içinde büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Dördüncü eğitim seminerine 25 kişi katılmıştır.
Seminerin açılış bölümünde Konfederasyon Genel Başkanımız Hüseyin Mat Almanya´da yaşayan Alevilerin genel yapısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hüseyin başkan ayrıca bu kurumda insanların birbirine ikrar vermesi gerekir ki, gönülden buralara bağlılık olsun. AABF İnanç kurulu başkanı Cafer Kaplan Dede bundan önce yapılan Dede/Ana eğitimlerini dile getirdi.Kurum olarak önemli bir çalışma gerçekleştiriyoruz, geldiğimiz topraklarda Alevilere yönelik baskıların artığı bir dönemde bu çalışmanın anlamı ve önemi değerlidir. AABF inanç kurulu ikinci başkanı Hasan Ali İçlek Dede iyi temenni dilekleri ve bağlamasıyla üç nefesle Dede/Ana eğitimine ayrı bir renk kattı. AABF inanç kurulu Sekreteri Müslüm Kaya Dede programın ve yapılacak derslerin içeriği konusunda katılanların takınacağı tavır ve durumları yol diliyle anlatı. AABF inanç kurulu saymanı Şenay Malkoç Ana önemli bir çalışma herkesin desteklemesi gerektiğini ifade etti. Selahattin Erkan Dede gençlerin katılması gelecek açısından önemliğini dile getirdi. AABF Eğitim Sorumlusu Yılmaz Kahraman önemli bir çalışma programı konusunda ve dersler konusunda destek sunulması gerekiyor. Eğitime inanç yönetim kurulu üyesi Çağlar Ekici de katıldı.
İlk seminerimize Türkiye’den Sevgili Hamza Aksüt, Alevi inancında Ocak’lar ve toplum üzerindeki önemi konusunda geniş bir bilgilendirme yaptı. Cuma akşamı başlayan eğitim pazar günü saat 12 de tamamlandı. Diğer eğitimimiz 20-22 Ocak tarihleri arasında yapılacak.
Katılan ve katkıda bulunan bütün canlarımızın emekleri Hakk katında kabul olsun.
AABF İnanç kurulu adına
Müslüm Kaya